image/svg+xml
image/svg+xml

‘Biyoetanol Projesi’ Türkiye ve Pakistan Arasında Devam Ediyor

Üniversitemiz ile Pakistan Government College Lahore Üniversitesi (GCU) iş birliğinde sürdürülen “Biyoetanolün Maliyet Etkin Pilot Ölçekli Üretimi” başlıklı projesi tüm hızıyla kesintisiz devam ediyor.

Üniversitemiz ile Pakistan'ın Government College Lahore Üniversitesi (GCU) arasında biyoyakıt üretimi konusunda yapılan araştırma proje kapsamında iki üniversitede de çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda, Üniversitemiz Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Ufuk Çelebioğlu tarafından Pakistan GCU’ya bir ziyaret gerçekleştirildi.



Yeni bir yöntemle üretilmesi hedeflenen biyoetanol çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu ziyaret kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Çelebioğlu, kendi çalışmaları hakkında Endüstriyel Biyoteknoloji öğrencilerine yönelik 2 konferans ve proje hakkında GCU’nun Bukhari Konferans Salonunda bir seminer de verdi.



İki üniversite arasında gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgilerin verildiği seminere, Türkiye Lahore Başkonsolosu Emir Özbay, GCU’nun Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hassan Amir Shah, projenin Pakistan ayağının yürütücüsü Prof. Dr. M. Nauman Aftab ile akademisyenler de katıldı.



Projenin Pakistan’da devam eden deneylerine de katılan Dr. Öğr. Üyesi Çelebioğlu, çalışmalar hakkında bilgi vererek “Giderek enerjiye olan ihtiyacın arttığı günümüzde çalışmalarını sürdürdüğümüz proje oldukça önemli bir yere sahip. Atık bitkilerden fındık kabuğu, fındık zürufu (koçanı) ve orman gülü kullanılarak düşük maliyetli biyoetanol üretiminin araştırıldığı projede bir yıl başarıyla tamamlandı. Üç yıl sürecek projenin ikinci yılının başlangıcında bir çalışma planı ve görüş alışverişinde bulunduk. Petrole olan bağımlılığı azaltılmasında ve çevre kirliliğinin önlenmesinde yardımcı olacak proje kapsamında verdikleri destek ve katkılarından dolayı Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’a, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ’a ve Pakistan’dan paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Her iki ülkeden öğrenci ve öğretim üyelerinin bu programdan faydalandığını belirten Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Pakistan ve Türkiye, ham petrol ithalatı için büyük miktarda harcama yapıyor. Yenilenebilir enerji teknolojilerini, özellikle biyoyakıt üretimini teşvik ederek, her iki ülke de ham petrol ithalatı için harcanan dövizden kayda değer tasarruf sağlanabilir. Bu noktada devam eden projenin önemli çıktıları olacaktır. Ayrıca, bölgesel kalkınma kapsamında değerlendirdiğimiz projemiz, yöremizde çokça bulunan ve bir anlamda çevre kirliliğine neden olan atıkların da ekonomiye kazandırılması noktasında oldukça önemlidir.” diye konuştu.

Detaylı bilgi için: ‘Biyoetanol Projesi’ çalışmaları iki ülkede aynı anda devam ediyor
  • Biyopor İnfiltrasyon Sistemi Kurulumları Yapıldı.

  • Bartın Üniversitesi 2023 Yılı Sürdürülebilirlik Raporu Yayınlandı

  • “Çevre Eğitimi” Dersi Kapsamında Çevre Temizliği Etkinliği Gerçekleştirilmiştir

  • ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs’ Protokolünü İmzaladık

  • Greenmetric Türkiye Ulusal Çalıştayı Zonguldak'ta Gerçekleştirildi

  • Çevre Kulübü Fidan Dikim Etkinliği

  • Organik Tarım: Üretirken Dünyanı Tüketirken Kendini Koru Projesi

  • Çevre Kulübü Tohum Topu Etkinliği

  • "Atıklar Çöp Değil Gelecektir: Geri Dönüşümlü Oyunlar" Projesi

  • Ormancılık Haftasında Doğa Yürüşü Düzenlendi.