Peygamber Çiçeği'nin Yeni Türü Üniversitemiz Orman Fakültesi Öğretim Üyeleri tarafından Keşfedildi

Üniversitemiz Orman Fakültesi Öğretim üyeleri Doç. Dr. Zafer Kaya ve Doç. Dr. Halil Barış Özel, sahada yaptıkları araştırmalar sonucunda, halk arasında "peygamber çiçeği" olarak da bilinen Cyanus'a ait yeni bir türü dünya literatürüne sokmayı başardı.

Peygamber Çiçeği

"Peygamber çiçeği" olarak da bilinen çiçeğin yeni bir türü olarak tanımlanan bitkiye, kaşifi olan akademisyene atfen "Cyanusbanchevae Z.Kaya" adı verildi.

Üniversitemiz Öğretim Üyeleri tarafından dünya literatürüne tanıtılan türün özellikleri ve yapısının anlatıldığı bilimsel makale, Almanya'da yayımlanan "Fresenius Environmental Bulletin" dergisinde yer aldı.

"Beyaz çiçekli, uzun boylu, güzel bir bitki"

Doç Dr. Kaya keşfettikleri bitkinin, daha önce "Bençevra" cinsine bağlı olarak bulunduğunu söyledi.

Literatürde yapılan son düzenlemelerin ardından ayrı bir cinsin altında sınıflandırıldığını aktaran Kaya, "Bu türe 'Cyanus' cinsi denildi. Bu çiçek peygamber çiçeğigillerden. Ülkemizde yalnız Arak köyünün Karaçam Ormanı altlarında bulunuyor. Beyaz çiçekli, uzun boylu, güzel bir bitki olarak söyleyebilirim. Bitkiye, kendi adımdan esinlenerek 'Cyanusbanchevae Z.Kaya' ismini verdim." dedi.

Peygamber Çiçeği

"Dünya literatürüne ilk defa girmiş oluyor"

Doç. Dr. Özel de Türkiye'nin gerek ormanlardaki ağaç türü, gerekse de doğal olarak yayılış yapan odunsu türleri itibarıyla çok zengin bir floraya sahip olduğunu vurguladı.

Özel, bitki sistematiği dünyasına yeni bir türün dahil olmasını sağladıklarını belirterek, "Bu bitki tarafımızca keşfedilmiş ve isimlendirilmiş bir tür. Dünya literatürüne bu anlamda ilk defa girmiş oluyor." dedi.

Peygamber Çiçeği

Detaylı bilgi için tıklayınız.