image/svg+xml
image/svg+xml

Enerji Verimliliği ve Tasarrufu Konferansları Yapıldı

Üniversitemizde ‘Enerji Verimliliği ve Tasarrufu’ konferansları gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı’nın 18 Ağustos 2019 tarihli genelgesinde yer verilen ‘kamu binalarında 2023 yılına kadar asgari yüzde 15 enerji tasarruf’ hedefini şimdiden geçen Üniversitemizde bu durum sürdürülebilir hale getirilmek isteniyor. Bu doğrultuda belli periyotlarla gerçekleştirilen toplantılar, verilen eğitimlerin ardından ‘Enerji Verimliliği ve Tasarrufu’ temasıyla konferanslar gerçekleştirildi.

Enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda kapsamlı çalışmalara yer verilen konferansların ilki Ağdacı Yerleşkesi Konferans Salonunda düzenlendi. Burada konuşan Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Abid Ustaoğlu, enerjide artan talep ve bunun sonucunda oluşan çevresel etkileri anlattı.

Enerji Verimliliği ve Tasarrufu Konferansları Yapıldı


“Bartın Üniversitesi’nde son 2 yılda önemli miktarda tasarruf sağlandı”

Ustaoğlu, Üniversitemizde enerji verimliliği konusunda yapılan çalışmaların önemine de değinerek, üniversitede son iki yılda alınan tedbirlerle doğalgaz tüketiminde yüzde 29,3’lük bir tasarruf sağlandığını söyledi.

Üniversitemizde 2017 yılında kişi başına düşen doğalgaz tüketiminin 39.47 metreküp olduğunu kaydeden Ustaoğlu, bu sayının 2018 yılında 31.32 metreküp, 2019 yılında ise 26.54 metreküpe düştüğünü ifade etti.

Ustaoğlu, Üniversitemizde yapılan çalışmalar neticesinde son bir yılda yüzde 10,6’lık bir elektrik tasarrufu sağlandığını da sözlerine ekledi. 

Enerji Verimliliği ve Tasarrufu Konferansları Yapıldı

Enerji verimliliğinin önemine vurgu yapıldı

Etkinlikler kapsamında Kutlubey Yerleşkesinde düzenlenen konferansta ise Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Namık Güneş bir konuşma yaptı.

Güneş, enerji verimliliği ve tasarrufunun önemine dikkat çekerek, “Cari açığımız çok arttığından enerji tasarrufumuzu arttırmamız gerekiyor. Karbon salınımını azaltarak çevreye verdiğimiz zararları da azaltmamız gerekiyor. Bu noktada herkese ayrı ayrı görevler düşmektedir. En tepeden aşağıya kadar verimlilik ve tasarruf bilincinin aşılanması gerekiyor. Oldukça büyük olan karbon ayak izimizi küçültmemiz için yapılacak çok fazla işimiz var. Hemen hepimizin yapabileceği çok basit işler var. Işıkları kapatmak, kullanmadığımız elektronik cihazları açık tutmamak, aydınlatma cihazlarındaki ampulleri LED ampullerle değiştirmek gibi. Sadece LED ampullerle yüzde 40 bir enerji tasarrufu sağlandığı düşünüldüğünde atılacak küçük adımların genel manada önemli faydalara dönüşebildiği görmekteyiz” dedi.

Etkinlik karşılıklı soru ve cevapların ardından son buldu.

Detaylı bilgi için: 
  • Biyopor İnfiltrasyon Sistemi Kurulumları Yapıldı.

  • Bartın Üniversitesi 2023 Yılı Sürdürülebilirlik Raporu Yayınlandı

  • “Çevre Eğitimi” Dersi Kapsamında Çevre Temizliği Etkinliği Gerçekleştirilmiştir

  • ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs’ Protokolünü İmzaladık

  • Greenmetric Türkiye Ulusal Çalıştayı Zonguldak'ta Gerçekleştirildi

  • Çevre Kulübü Fidan Dikim Etkinliği

  • Organik Tarım: Üretirken Dünyanı Tüketirken Kendini Koru Projesi

  • Çevre Kulübü Tohum Topu Etkinliği

  • "Atıklar Çöp Değil Gelecektir: Geri Dönüşümlü Oyunlar" Projesi

  • Ormancılık Haftasında Doğa Yürüşü Düzenlendi.