image/svg+xml
image/svg+xml

İklim Değişikliği Projeleri

İklim Değişikliği ile İlgili Projeleri:

* Türkiye'nin Dağ Ekosistemi Ekolojik Koşulları, Arazi Kullanımı/Arazi Örtüsü Değişimlerinin İzlenmesi ve İklim Değişikliği Uyum Kapasitelerinin Analizine Yönelik Uzaktan Algılama Tabanlı Bir Algoritmanın Geliştirilmesi: 

- Prof. Dr. Ayhan Ateşoğlu'nun yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında Türkiye dağ kuşaklarının ekolojik koşulları, iklim değişikliği uyum süreci doğrultusunda değerlendirilerek sürecin sonuçları hakkında bilgi elde edilecektir.
 
- Projenin ana hedefinde Küresel iklim değişikliği ve insani faaliyetlerin etkisi altında bulunan dağ ekosistemleri sürecinin izlenmesi ve değerlendirilmesidir. Projenin amacı ise, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda, dağ ekosistemleri ekolojik koşullarının olumlu/olumsuz yöndeki eğilimleri takip edilerek, karar vericiler için yol gösterici yeni veriler ve bilgiler sunmaktır. Kabul edilen proje ile üniversitemizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması kapsamı, ‘Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları’ alanında ihtisaslaşmasına, ekolojik dengelerin korunması ve durumunun iyileştirilmesi, sürdürülebilir ekosistemin korunmasına doğrudan destek sağlayarak bölgesel kalkınma bağlamında katkı sunacaktır” ifadelerini kullandı.


Detaylı bilgi için: TÜBİTAK-1001 desteklerinde ihtisaslaşan üniversiteler arasında Üniversitemiz birinci (02.11.2020)


* Yağmurla Tetiklenen Heyelanların Hidro-Mekanik Davranışının Sahada Aletsel Gözlem Çalışmalarıyla İncelenmesi:

Arş. Gör. Serdar Allı’nın yürütücülüğünde hazırlanan TÜBİTAK 1002-Hızlı Destek Programı kapsamında hazırlanan projeyle yağmurla tetiklenen heyelanların hidro-mekanik davranışının aydınlatılması ve heyelan erken uyarı sistemlerine katkı sağlanması hedefleniyor. Bu çalışmalar kapsamında yağmurla tetiklenen heyelanların zamanının güvenilir olarak tahmin edilebilirliği gerçek heyelan vakaları üzerinden analiz edilecek.

- Ülkemizde ilk kez Bartın’da gerçekleştirilecek saha çalışmalarıyla yağmurla tetiklenen heyelanların zamanının güvenilir olarak tahmin edilmesi hedefleniyor. Projede yapılacak çalışmaların heyelan erken uyarı sistemlerine katkı sunması beklenmektedir. Bartın ili örnek alınarak projede uygulanacak metodolojik yaklaşımların ülkemizde yağmurla tetiklenen heyelanların sıklıkla gözlemlendiği Karadeniz Bölgesi’ndeki diğer benzer potansiyel heyelanların mekanizmalarının aydınlatılması ve güvenilir olarak heyelan vakalarının tahmin edilmesine yönelik katkılarının olacağı öngörülmektedir. 

Detaylı bilgi için: Heyelanlar günler öncesinden güvenilir bir şekilde tahmin edilecek (10.12.2020)