“Gökbörü”, TÜBİTAK’ın Elektrikli Araç Yarışları’nda ilk 10’a girmeyi başardı.

Üniversitemiz Bilim ve Teknoloji Kulübü öğrencileri tarafından hazırlanan “Gökbörü” isimli elektrikli otomobil, TÜBİTAK’ın Elektrikli Araç Yarışları’nda ilk 10’a girmeyi başardı.

Üniversitemiz Bilim ve Teknoloji Kulübü öğrencileri bir yıllık uğraşı sonucunda yüzde 100 yerli ikinci elektrikli otomobil olan “Gökbörü”yü üreterek, TÜBİTAK’ın 18-19 Eylül'de gerçekleştirdiği Elektrikli Araç Yarışları’na (Efficiency Challenge Electric Vehicle) katıldı. 2018 yılındaki yarışlarda ‘Çeşm-i Cihan’ isimli elektrikli otomobil ile verimlilik alanında 22’inci olan öğrenciler, ‘Gökbörü’ ile ilk 10’a girmeyi başardı.

‘Gökbörü’ ödülle döndü
TÜBİTAK’ın öğrencileri teşvik etmek ve bilimsel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla 15 yıldır düzenlediği yarışlarda, Üniversitemizin elektrikli aracı ‘Gökbörü’, elekromobil ve hidromobil olarak başvuru yapan toplam 119 araç içerisinden en verimli 10’uncu elektrikli otomobil oldu. Üniversitemiz öğrencilerine, elde ettikleri derecenin yanında TÜBİTAK tarafından ‘Tanıtım Yaygınlaştırma Teşviki’ ödülü verildi.

Elektrikli araç, 1,2 lira ile 100 kilometre gidebiliyor
Üniversitemiz Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nden 16, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden ise 2 öğrencinin büyük gayretleri sonucunda hazırladıkları elektrikli araç 1,2 lira ile 100 kilometre yol gidebiliyor. Araçta motor dâhil 200 mekanik parçanın öğrenciler tarafından üretildiği ‘Gökbörü’ için 2 bin 200 satırdan fazla kod yazıldı. Güncel yazılım dilleri kullanılarak yazılan kodlar sayesinde aracın hız, sıcaklık, elektrik tüketimi gibi değerlerinin verimli kullanımı ve kontrolü sağlanmış oldu.

“Başarımızı 2020’de daha ileriye taşıyacağız”
Kendilerini her geçen gün geliştirdiklerini ifade eden Bilim ve Teknoloji Kulübü Başkanı Umut Kayabaşı, “TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen yarışlara ilk defa 2018 yılında Çeşm-i Cihan isimli aracımızla katılmıştık. 2018 yılında ekip arkadaşlarımızla birlikte ürettiğimiz elektrikli aracımızla verimlilik alanında 22’inci hız testlerinde ise 6’ıncı olmuştuk. Burada edindiğimiz tecrübelerimizin üzerine yenilerini ekleyerek ‘Gökbörü’yü ürettik. Yeni aracımızı üretirken verimlilik üzerine yoğunlaştık. En az tüketimle en fazla mesafe kat etmesi için aylar süren bir çalışma gerçekleştirdik.

“Öğrencilerimizin edindiği tecrübeler en büyük mutluluğumuz”
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun da Kocaeli Körfez Pisti’nde gerçekleştirilen yarışlara giderek, öğrencilere destek oldu.

Yarışma sonrası öğrencileri tek tek tebrik eden Rektör Uzun, “Bartın Üniversitesi olarak öğrencilerimizin gelişimini her zaman önceliğimiz olmuştur. Onları mezun ederken donanımlı bireyler olmaları için tüm personelimizle birlikte yoğun çaba sarf ediyor, öğrencilerimizi teşvik ediyoruz. Öğrencilerimiz de yaptıkları çalışmalarla her zaman bizleri gururlandırıyor. Bilim ve Teknoloji Kulübü öğrencilerimiz ise her geçen gün kendilerini geliştirmeyi ve yeni tecrübeler edinmeyi bildiler. Sürdürülebilir bir anlayışla bir önceki yıl aldıkları dereceyi geliştirerek, ‘Elektrikli Araç Yarışları’nda ilk 10’a girmeyi başardılar.

“Gökbörü”, TÜBİTAK’ın Elektrikli Araç Yarışları’nda ilk 10’a girmeyi başardı.

Yarışlara katılan akademik personel ve öğrenciler:
Prof. Dr. M. Sabri Gök - Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı

Doç. Dr. Ertuğrul Erdoğmuş - Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Dr. Öğr. Üyesi Abid Ustaoğlu - Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Bilim ve Teknoloji Kulübü Akademik Danışmanı
  1. Umut Kayabaşı - Makinesi Mühendisliği Bölümü, Bilim ve Teknoloji Kulübü Başkanı
  2. Meltem Cenan – Makine Mühendisliği Bölümü
  3. Kadir Yıldız – Makine Mühendisliği Bölümü
  4. Nazım Cantürk – Makine Mühendisliği Bölümü
  5. Mücahit Balcı – Makine Mühendisliği Bölümü
  6. İlyas Erdem – Makine Mühendisliği Bölümü
  7. Ceren Yaşa – Makine Mühendisliği Bölümü
  8. Nur Sultan Demir – Makine Mühendisliği Bölümü
  9. Gizem Yoran – Makine Mühendisliği Bölümü
  10. Yasin Adıgüzel – Makine Mühendisliği Bölümü
  11. Mehmet Babayiğit - Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü
  12. Tuğba Esra Öncel - Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü
  13. Emine Şahin - Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü
  14. Ceyda Nur Demir - Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü
  15. Ebru Ünal - Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü
  16. Umut Can Avcı - Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü
  17. Berfin Aykal - Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü
  18. Yusuf Papurcu - Yazılım Ekibinde
Haberin tüm detayı için tıklayınız.