image/svg+xml
image/svg+xml

“Sıfır Atık Projesi” ile 874 Ağaç Kesilmekten Kurtarıldı

Üniversitemizde “Sıfır Atık Projesi” ile 874 ağaç kesilmekten kurtarıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan "Sıfır Atık Projesi" Üniversitemizde uygulanmaya devam ediyor. 2018 yılı Ekim ayında pilot uygulaması Rektörlük Binası ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde başlatılan proje, bir ay gibi kısa bir sürede Üniversitemizin Ağdacı, Kutlubey, Ulus ve Kurucaşile’deki tüm birimlerine yaygınlaştırılması başarıldı. Bu süre içerisinde Üniversitemiz yerleşkelerinden 19 bin 220 kilogram kağıt, 13 bin 178 kilogram plastik, 4 bin 228 kilogram cam, 295 kilogram metal ve 2 bin 100 kilogram ise bitkisel atık ekonomiye kazandırıldı.

“Sıfır Atık Projesi” ile 874 Ağaç Kesilmekten Kurtarıldı

Atıklar kaynağında ayrıştırılarak ekonomiye kazandırıldı
Üniversitemizde "Sıfır Atık Projesi" ile kaynağında ayrıştırılan atıklarla çevreye verilen zarar önlenirken, önemli ekonomik olarak kazanımlar elde edildi. Bu çerçevede, "kâğıt", "metal", "cam", "plastik" ile "bitkisel atık yağ" geri dönüştürülmesiyle 1 milyon 743 kişinin oksijen ihtiyacını karşılayacak olan 874 ağaç kesilmekten kurtarıldı.

“Sıfır Atık Projesi” ile 874 Ağaç Kesilmekten Kurtarıldı

Atıkların geri dönüştürülmesiyle çevreye salınan sera gazı miktarı ise azaltılarak, 79 bin 379 kilovat enerji kazanımı elde edildi.

“Türkiye’nin en iyi 11. yeşil kampüsüyüz”
Üniversitemizin yeşil kampüs anlayışıyla öğrencilerine doğa ile iç içe bir ortam sunulduğuna da değinen Rektör Uzun, “Üniversitemiz, dünya üniversitelerini çevreye duyarlılık, enerji, atık, ulaşım yönetimi ve sürdürülebilirlik alanlarında her yıl değerlendiren Yeşil Ölçüm (GreenMetric) 2018 Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda Türkiye üniversiteleri arasında 11’inci oldu. Dünyada ise 348’inci en iyi yeşil kampüse sahibiz. Muhteşem doğasıyla ülkemizin nadide şehirlerinden biri olan Bartın’da üniversitemiz bu kapsamda çalışmalarına ara vermeden sürdürmektedir. Sürekli iyileşme anlayışıyla kampüslerimizi öğrencilerimiz için daha iyi hale getirmek, onları doğanın güzellikleri arasında eğitim görmelerini sağlamak öncelikli hedeflerimizden biri. Bu kapsamda sadece bu yıl yeşil kampüsümüze 100 bin metrekare çim alan daha kazandırdık.” şeklinde konuştu.

“Sıfır Atık Projesi” ile 874 Ağaç Kesilmekten Kurtarıldı
 
“Ekolojik dengeyi önemsiyoruz”
Rektör Uzun, Üniversitemiz Kutlubey Yerleşkesinde bir doğal gölet de oluşturulduğunu kaydederek, “Kutlubey Yerleşkemizde, yağmur sularının biriktirilerek oluşturduğumuz göletle üniversitemiz yeni bir nezih alana daha kavuşmuş oldu. Böylece öğrencilerimiz güzel vakit geçirebilecekleri yeni bir alana daha sahip olurken, aynı zamanda gölet ile birlikte kampüsümüz farklı türlerden kuşların da uğrak noktası oldu. Gölette biriken yağmur sularının çim alanların sulanmasında kullanılmasını ise ekolojik dengenin gözetilmesi ve tasarruf sağlaması dolayısıyla önemsiyorum.” ifadelerini kullandı.

“Sıfır Atık Projesi” ile 874 Ağaç Kesilmekten Kurtarıldı

“Bilimsel çalışmalarımızla da çevreci anlayışın yanındayız”
Üniversitede yürütülen bilimsel çalışmalarla da çevreci anlayışa destek verdiklerini de kaydeden Rektör Uzun, “Üniversitemizde devam ettiğimiz çalışmalarımızdan biri de biyoyakıt olarak kullanılmak üzere biyoetanol üreteceğimiz projedir. Bu projemizle; atık bitkilerden fındık zürufu, fındık kabuğu ve orman gülünden yararlanacağız.

“Sıfır Atık Projesi” ile 874 Ağaç Kesilmekten Kurtarıldı

Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.
  • Biyopor İnfiltrasyon Sistemi Kurulumları Yapıldı.

  • Bartın Üniversitesi 2023 Yılı Sürdürülebilirlik Raporu Yayınlandı

  • “Çevre Eğitimi” Dersi Kapsamında Çevre Temizliği Etkinliği Gerçekleştirilmiştir

  • ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs’ Protokolünü İmzaladık

  • Greenmetric Türkiye Ulusal Çalıştayı Zonguldak'ta Gerçekleştirildi

  • Çevre Kulübü Fidan Dikim Etkinliği

  • Organik Tarım: Üretirken Dünyanı Tüketirken Kendini Koru Projesi

  • Çevre Kulübü Tohum Topu Etkinliği

  • "Atıklar Çöp Değil Gelecektir: Geri Dönüşümlü Oyunlar" Projesi

  • Ormancılık Haftasında Doğa Yürüşü Düzenlendi.