Fındık Kabuğu, Fındık Zürufu (koçanı) ve Orman Gülü Biyoetanole Dönüştürülüyor
Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) Pak-Türk Proje bazlı anlaşması kapsamında Üniversitemiz ile Pakistan'ın Government College Lahore Üniversitesi (GCU) arasında yapılan "Biyoetanolün Maliyet Etkin Pilot Ölçekli Üretimi" başlıklı projenin ilk yılı başarıyla tamamlandı.Projede, fındık kabuğu, fındık züyufu (koçanı) ve orman gülü kullanılarak düşük maliyetli biyoetanol üretimi gerçekleştirilecek. “Bu projenin ana fikri bitki biokütlelerinde bulunan selüloz ve hemiselülozu glikoz, ksiloz, galaktoz, mannoz, rhamnoz vb. basit şekerlere dönüştürmektir. Bu amaçla, biyokütle toz haline getirilecek ve alkali, asit veya buharla ön işlemden geçirilecektir.

Gerçekleştirilen projenin ekonomik anlamda önemli.“Pakistan ve Türkiye, ham petrol ithalatı için büyük miktarda harcama yapıyor. Yenilenebilir enerji teknolojilerini, özellikle biyoyakıt üretimini teşvik ederek, her iki ülke de ham petrol ithalatı için harcanan dövizden kayda değer tasarruf sağlanabilir.
Projenin Türkiye ayağında Fen Fakültesinden Prof. Dr. Ahmet Karadağ yer alıyor.Pakistan tarafının Proje Yürütücüsü ise Dr. Muhammad Nauman Aftab, 24 Nisan 10 Mayıs 2019 tarihleri arasında Üniversitemizde Fen Fakültesi Biyoteknoloji laboratuvarında biyoetanol çalışmalarına katılmıştı. Öte yandan, Dr. Aftab ziyaretler kapsamında Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü öğrencilerine ‘Yenilenebilir Enerjiler’, ‘Biyoyakıtlar’, ve ‘Geri Dönüşüm’ hakkında ders vererek çeşitli bilgilendirmelerde de bulunmuştu.
Proje hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.