Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Teknik Destek Projesi (YEVDES) Kapsamında Projelerimiz AR-GE Desteği Alacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde yürütülen Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Teknik Destek Projesi (YEVDES) kapsamında yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarından ilk 5’te yer alan Üniversitemizin 2 projesi Ar-Ge desteği alacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, AB finansmanıyla, belediyelerin ve üniversitelerin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımlarının desteklenmesi amacıyla yürüttüğü proje kapsamında gerçekleştirilen proje başvuruları sonuçlandı. Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Teknik Destek Projesi (YEVDES) Dördüncü Bileşeni kapsamında 56 farklı proje başvurusu arasından yapılan değerlendirmede Üniversitemiz öğretim elemanlarının hazırladığı 2 proje Ar-Ge desteği almaya hak kazandı.
Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında uzman desteği verilecek
Bu kapsamda, Üniversitemiz Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak Ceyhan’ın hazırladığı “Akıllı Üniversite İçin Zeki Enerji Yönetim Sistemi” projesi ile Makine Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Abid Ustaoğlu’nun “Yüksek Enerji Verimliliğine Sahip Taban Külü/Faz Değiştiren Malzeme Kompozitlerinin Üretimi, Yapı Malzemelerinde Kullanımı ve Isıl Regülasyon Performanslarının Belirlenmesi ve Optimize Edilmesi” adlı projesi yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında uzman desteği sağlanacak.
“Akıllı teknolojilerle enerji sarfiyatının minimuma indirmeyi hedefliyoruz”
Proje hakkında bilgiler veren Ceyhan, “Projemiz, üniversitelerdeki enerji sarfiyatının minimuma indirilmesi amacıyla akıllı enerji yönetim sistemi geliştirilmesi, sistemin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla desteklenmesi ve bu sistemin uzaktan kontrolünü sağlayacak akıllı telefon uygulamasının geliştirilmesini içermektedir. Proje tamamlandığında üniversitelerdeki odalar, derslikler, koridorlar, tuvaletler, merdivenler vb. alanların enerji yönetiminde yapay zeka ve nesnelerin interneti (IOT) teknolojisinden yararlanılacaktır. Bu teknolojilerle geliştirilecek masaüstü, mobil ve web tabanlı yazılımlar ile ‘Havalandırma’, ‘Işıklandırma’ ve ‘Isıtma’ sistemleri verimli bir şekilde yönetilebilecek ve bu döngüye yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilecek enerjinin de dahil edilmesiyle maksimum enerji verimliliği sağlanacaktır. Bu sayede üniversitemizin enerji sarfiyatına harcadığı bütçe ciddi miktarda azaltılmış olacaktır. Proje sonucunda Büyük Veri, Nesnelerin İnterneti, Siber Güvenlik, Bulut Bilişim, Optimizasyon, Simülasyon ve Sistem Entegrasyonu gibi Endüstri 4.0’ın tüm ana bileşenlerinden faydalanılacak ve üniversitemizin akıllılaştırılması için çok büyük bir katkı sağlanacaktır. Ayrıca yapılacak tüm işlemlerde ve uygulamalarda siber güvenliğin sağlanması hususu göz önünde bulundurulacaktır” dedi.
“Enerji verimliliğiyle zararlı gazların salınımı azaltılacak”
Günümüzde konutlarda kullanılan enerji, ülkemizde tüketilen toplam enerjinin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Abid Ustaoğlu ise “Bu enerji tüketiminin azaltılması ile daha az para harcanacak, daha az CO2 ve SO2 gazları çevreye salınacaktır. Bir kimyasal maddede faz değişimi süresince enerjinin “gizli ısı” olarak depolanması, verimli ısıl enerji depolama yöntemlerinden biridir. Faz değiştiren malzemeler (FDM) bu noktada son yıllarda önem kazanmaktadır. FDM’leri bünyesinde barındıran yapı malzemeleri kullanılarak inşa edilen yapıların belirtilen olumsuzlukların azaltılmasında oldukça büyük öneme sahiptir. Ancak ticari olarak yoğun bir şekilde satılan faz değiştiren malzemeler pahalıdır. Bu nedenle, FDM ihtiva eden yapı malzemelerinin üretiminde maliyet en büyük engel olarak karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu.
Bartın Üniversitesi yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinde ilk 5’te
Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konularında üniversite bünyesinde önemli çalışmalar yapıldığının altını çizen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Teknik Destek Projesi (YEVDES) kapsamında yapılan değerlendirmede ilk 5’te yer aldıklarını sözlerine ekledi.
Rektör Uzun, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, AB finansmanıyla, belediyelerin ve üniversitelerin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımlarının desteklenmesi amacıyla yürüttüğü proje kapsamında yapılan değerlendirmede Üniversitemiz, yenilenebilir enerji (60 üniversite arasında) ve enerji verimliliği projelerinde (63 üniversite arasında) 94 puan alarak ilk 5’te yer almayı başardı. Böylece Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Teknik Destek Projesi (YEVDES) kapsamında 63’ü üniversite 144’ü belediye olmak üzere 207 kurum arasından yapılan değerlendirmeler sonucunda Üniversitemiz, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanında eğitimler, enerji fizibilite çalışmaları, enerji verimliliği etüdü ve mühendislik teknik hizmet desteklerinden yararlanmaya hak kazandı” dedi.
Detaylı bilgi için: Üniversitemizin 2 projesine daha YEVDES’ten destek